lördag

POKEMON-FIGURERNA I KORSSTYGN

Pokémon , är en japansk media-franchise. Pokémon finns i bland annat Game Boy-spel, TV-spel, samlarkortspel, serietidning, TV-serier och långfilmer med gemensam berättelse. Fenomenet skapades av Satoshi Tajiri kring 1996. Genom att utnyttja samverkan mellan olika medier kom Pokémon att bli ett kulturellt fenomen under andra halvan av 1990-talet för vissa yngre åldersgrupper och framförallt figuren Pikachu är närmast att betrakta som en global kulturikon.

Produkterna skapades av Game Freak åt Nintendo, som noga bevakar de immateriella rättigheterna. Nintendo använder Pokémon som dragplåster för sin Game Boy-plattform men också för Nintendo GameCube, Nintendo DS och Wii.

I Pokémonvärlden finns det ett fåtal djur men de flesta är ersatta av Pokémon. I denna så kallade värld är det alla ungdomars högsta önskan att bli en pokémontränare och att fånga in Pokémon, träna dem, delta i matcher samt att vinna Pokémon-Ligan. I spelen är spelaren en Pokémontränare. Eftersom Pokémon kan vara kraftfulla kan de även användas av mer eller mindre onda rollfigurer, så som Team Rocket.

Originalet är på japanska och uttydningen av namnet blir "Pocket Monsters" (fickmonster), vilket också de första spelen hette i Japan. När de sedan skulle lanseras i USA fanns redan en produkt registrerad under ett liknande namn. Man använde då istället den förkortning som bland japanska Pokémonspelare hade blivit ett väl använt begrepp, Pokémon.Fakta från Wikipedia

MÅNGA MÅNGA MÖNSTER PÅ DE OLIKA FIGURERNA I POKEMON,finns det någon som kan alla namn på dom.De är ruskigt konstiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar